by Karbonkale

Mücver

















Günümüzde kabakla yapılan tarifi herkesçe biliniyor. Ancak Osmanlı döneminde kabak kullanılarak yapılmış bir tarifine rastlamayoruz. Osmanlı mutfağında en sık yapılan çeşitleri patlıcan, kadayıf, yumurta, kıyma, ciğer ve taze fasulye mücveridir.

Genelde kızartma olarak yapılan mücverin, son dönemlerde fırında hafif yağ dökülerek pişirilmesi, günümüz mutfaklarında daha sağlıklı bir pişirme yöntemiyle hazırlanmasını sağlamıştır. Osmanlı döneminde yapılan mücver çeşitlerini eklemek kültürel yemek mirasımızın gelecek kuşaklara taşınması açısından önemlidir.

Kıymalı Mücver, 4 kişilik
500 gr kıyma / 3 adet yumurta /
1 çay bardağı pirinç / 1 çay bardağı zeytinyağı
½ bağ maydanoz / 1 yemek kaşığı un
1 çay kaşığı karabiber / 1 çay kaşığı tuz

Pirinci sıcak suda haşlayın ve soğuk suda yıkayıp süzün. Maydanozu ince ince doğrayın. Tüm malzemeleri geniş bir kapta karıştırın. Tavadaki yağ ısınınca mücver harcından yemek kaşığı dolusu parçalar alıp kızartın. İki taraflı pişirdiğiniz mücverleri sıcak olarak servis edin.

Yumurta Mücveri, 5 kişilik
6 adet yumurta / 3 adet simit (kuru olacak)
2 yemek kaşığı bal / 1 bardak sıcak su /
2 yemek kaşığı tereyağı / 3 yemek kaşığı zeytinyağı

Simitlerin içini ya da tamamını bir blender yardımıyla ufaltın ve yumurtaları ilave ederek karıştırın. Tavaya zeytinyağı ve tereyağını koyun. Hafifçe ısınan yağda kaşık yardımıyla mücver karışımını altın sarısı oluncaya kadar kızartın. Sıcak suda balı eritip pişen mücverlerin üzerine dökerek servis edin.

0 yorum:

Yorum Gönder