Balzamik Sirke
İtalya'nın Modena bölgesinde yetişen beyaz Trebbiano üzümlerinden (ilavaten beyaz Occhio di Gatto, Spergola ya da kırmızı Berzemino ve Lambrusco üzümleri) üretilen balzamik sirke Aceto Balsamico olarak da bilinir. 1980' li yılların sonunda, İtalyan mutfağının daha popüler hale gelmesiyle dünyaca bilinir bir ürün durumuna geldi.
Diğer taraftan neden bir yazının konusu olarak zihnimize düştüğüne gelince balzamik sirkenin sosyo ekonomik özelliği Anadolu' da yakından bildiğimiz motifleri taşımasıdır.
İtalya'nın özellikle Modena bölgesinde kız çocukları için yapılan uygulama var. Kız çocuğun doğduğu senenin bağ bozumunda şıra bahçede; ve ağır ateşte geriye üçte biri kalana kadar kaynatılıyor. Kazanlarda kaynatılan üzüm suyu, pekmez kıvamına gelince, değişik boydaki; kiraz, dut, kestane, dışbudak, meşe ve ardıç gibi her biri ayrı ağaçtan yapılan fıçılara konuluyor. İşte bu fıçılar doğan kız çocuğunun servet değerindeki çeyizi olarak yıllar boyu saklanıyor.
Yıllanmış Balzamik Sirke Pahalı
Sirke konulan yatay fıçılar 12 ya da 24 sene yıllandırılacak, genellikle, nispeten sıcak tavan arasında bekleyecekler ve her sene % 10 civarında buharlaşma nedeniyle azalan miktar her yıl yeni üretim üzüm suyu ilavesiyle tamamlanacak. Nitekim yavaş yavaş yıllanmaya, değişik ağaç fıçılarda farklı aromaya sahip koyu bir kıvama gelmeye başlıyor. İçindeki alkol tamamen uçuyor. Yıllar sonra genç kız evlilik çağına gelince çeyizinde yaşı kadar yıllanmış balzamik sirkeleri oluyor. Mesela 100 litre çeyizi olan gelinimiz, (toptan satış fiyatı 100 ml.lik şişe 50 eur) evlenirken 50 bin euro bütçeye sahip oluyor.
0 yorum:
Yorum Gönder