by Karbonkale

Karabaş Pilavı
















1/2 bardak taze karabaş çiçeği
1 çorba kaşığı (15 gr) tereyağı
2 bardak baldo pirinç (350 gr)
3 bardak ılık su ve tuz

Pirinçler yıkandıktan sonra süzülür. Uygun bir tencere ateşe konur ve tereyağı eritilir. Pirinç eklenerek parlak renk alıncaya kadar kavrulur. Taze karabaş otu çiçekleri ilave edildikten sonra ılık su yavaş yavaş karıştırılmak suretiyle eklenir. Kaynamaya başlayınca tuz eklenir, ateş kısılır ve üzerine kapağı kapatılır. 10 dakika sonra tencerenin altı kapatılır. Tencere ile kapağı arasına havlu peçete konur ve 10 dakika demlenmeye birakılır. Daha sonra servis edilebilir. Karabaşın renkli çeçekleri süsleme amacıyla pilavın üstünde kullanılabilir.

Kolaylıkla erişilebilen karabaş doğal antioksidan kaynağı ve muhtemel bir gıda olarak kullanılabilir,  veya farmasötik (etkin madde dizaynı) uygulamalarda değerlendirilebilir. Karabaş kullanılarak elde edilen şeker ile bisküviler, sorbeler, reçeller ve jeller üretilebilmektedir. Çiçekleri alkollü ve alkolsüz içecekler ve çikolatalı keklere güzel bir görüntü ve tat katmaktadır. Ayrıca sorbeler ve dondurmalarda garnitür olarak da kullanılabilmektedir. Karabaşın açmış küçük taç yaprakları aynı anda güzel koku ve görüntü oluşturmada kullanılabilmektedir. Çiçekler güveç ve sebze sularına eklenebilir. Ayrıca et yemeklerinde kullanılan soslara lezzet katmak amacıyla ve et yemeklerinde baharat olarak da kullanılabilmektedir. Nisan ve Mayıs aylarında toplanan taze karabaş çiçeklerinin tanecikleri  sapından ayrılarak ve pişirilerek tüketilebilmesinin yanında, siyah çay gibi demlenmesiyle elde edilen suyunu veya kaynatılarak elde edilen güçlü aromalı suyunu da kullanmak mümkündür. Yemeklere tat katmak amacıyla hazırlanan sebze demeti ve baharat kesecikleri olarak kullanmak da alternatifler arasında değerlendirilebilir.

Karabaş Reçeli
2 bardak taze karabaş çiçek tanecikleri 
4 bardak (340 gr) toz şeker ve 1 Bardak (350 gr) bal
2 bardak (500 gr) su ve yarım limon

Taze karabaşın çiçekleri sapından tek tek ayrılır. Yıkanmış karabaş tanecikleri, kaynar su, şeker ve bal  karışımına eklendikten sonra  30  dakika kaynatılır.  Kaynama esnasında  limonun suyu  eklenir. Nihai ürün her 450 gram reçel için 15 gram çiçek içerir.

Buzlu Karabaş
3 adet kurutulmuş karabaş
20 cl soğuk su / 1 cl şeker şurubu veya bal
1 cl limon suyu / 1 adet limon dilimi
30 cl bardağı dolduracak miktarda küp buz

Su bir cezve veya küçük bir tencerede kaynatılır. Sıcak suyun içine karabaşlar konur ve 10 dakika demlenir. Büyük boy içki bardağı buzla doldurulur.  Üzerine  karabaş çayı doldurulur. Şeker  şurubu  veya bal ve limon suyu ilave  edildikten sonra bar kaşığı ile karıştırılır. Limon dilimi bardağın kenarına takılır ve servis edilir.

Karabaşlı Limon Sorbe
1 adet limonun rendelenmiş kabuğu
2 su bardağı içme suyu / 1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı taze sıkılmış limon suyu / 6 adet limon
Süslemek için nane yaprakları ve 6 adet kurutulmuş karabaş çiçeği

Su ve şekeri karıştırın ve 10 dakika kadar kaynattıktan sonra soğumaya bırakın. Su bir cezvede kaynatılır. Sıcak suyun içine karabaşlar konur ve 10 dakika demlenmeye bırakılır. Soğuyan şerbetin içine rendelenmiş limon kabukları, süzülmüş karabaş çayı ve limon suyunu karıştırıp bir kabın içerisinde derin dondurucuya kaldırın. Bu halde 1 gece bekletin. Limon sorbenin sunumu için limonların alt tarafını düz durabilmeleri için hafifçe kesin. Daha sonra limonların üst taraflarını da 2 parmak kadar aşağıdan keserek içlerini kaşık yardımıyla çıkarın. Hazırlamış olduğunuz limon kaselerini yağlı kağıt serilmiş bir tepsiye dizip buzluğa kaldırın. Ertesi gün karabaşlı limon sorbeyi donmuş limon kaselerinin içine yerleştirip nane yapraklarıyla süsleyerek servis edebilirsiniz.

A Suggestion for evaluating of Muğla Karabaşı [Lavandula Stoechas L.] as Food and Beverage.


0 yorum:

Yorum Gönder