by Karbonkale

Badem Köftesi

















Altı kişilik Malzeme;

500 gr kuzu kıyma / 250 gr ufalanmış taze badem içi
3 dilim bayat ekmek içi / 2 domates / 2 soğan
Yarım demet taze soğan / 1 demet maydanoz
1 yemek kaşığı salça / 2 diş sarımsak / 1  yemek kaşığı un
1 yumurta / Yarım su bardağı galeta unu
Zeytinyağı / Tuz / Karabiber

Ekmek içlerini suyla ıslatarak ufalayın. Kıymaya küçük doğranmış domates, rendelenmiş soğan, doğranmış taze soğan, kıyılmış maydanoz, salça, ezilmiş sarımsak, un, yumurta, ekmek içi, badem içlerini, tuz ve karabiber ekleyip iyice yoğurun. Yuvarlak köfteler hazırlayın. Köfteleri galeta ununa bulayarak zeytinyağında kızartın. Sıcak servis yapın.

Datça
Akdeniz ve Ege’nin kesiştiği nokta Datça’nın batısındaki en uç bölge olan Betçe, Datça’ya göre farklı bir yer. Doğası, iklimi bile değişik. Aralarında Palamutbükü, Mesudiye ve Sındı gibi denizinin şöhreti sınırları aşan, balık restoranlarıyla da meşhur sekiz köyü var Betçe'nin. Turizm ön planda gibi dursa da en büyük geçim kaynağı badem. Datça Yarımadası’nda 36 çeşit badem var. Erken çiçeklenmesi nedeniyle yalnızca Datça’ya özgü bir tür olan nurlu da dünyanın en kaliteli bademi. Açıkça biraz pahalı ve Datça dışına pek çıkmıyor. Büyük şehirlerde Datça bademi diye satılanlar ise daha yaygın yetişen ak badem.

Kar Datça'da çok görülen bir doğa olayı değil. Bu nedenle Datça’nın beyazı badem çiçeği. Şubat ve mart aylarında Anadolu’nun her yerinde kar varken burada bembeyaz badem çiçekleri kaplıyor her bir yanı. Ülkede baharı herkesten önce karşılamak isteyen insanlar da badem uğruna düşüyor Datça yollarına.

0 yorum:

Yorum Gönder