by Karbonkale

Tam Tahıl?



Buğday, arpa, yulaf, çavdar, mısır gibi tahıl taneleri kabuklarında insan sağlığı için gerekli olan vitamin, mineral ve lif içerirler.

Tahılların Kabuklarında Hangi Vitamin ve Mineraller vardır?
Tahılların kabuk kısmında B1, B2, B3, B5, B6 ve B12 grubu vitaminler ile kuvvetli bir antioksidan olan E vitamini bulunur. Ayrıca kalp ve damar hastalıklarından koruyucu özelliği olan magnezyum, kan üretiminde gerekli olan demir ve folik asit, iştahı bastırdığı bilinen krom ve çinko gibi mineraller vardır.

Tahıl Kabuğunda Ne Kadar Lif Bulunur ve Ne işe Yarar?
Çeşitli tahılların kabuklarında % 90-95 oranında lif bulunur.Lif insan sindirim sisteminde sindirilemeyen 20 bin moleküllü dev bir karbonhidrattır.Açık bağları olan lif molekülü, bağırsakta su moleküllerini tutarak şişer. Hacım yaparken tokluk hissi verir ve dolayısıyla kabızlığı önler. Lif molekülleri yine bağırsaktaki yağ moleküllerinin bir kısmını kendine bağlar ve kana geçmeden vücuttan atılmasını sağlar. Şekerin bağısaktan emilmesini yavaşlatır, kan şekerini dengeler ve uzun süre tokluk hissi verir. Bağırsakta gıdalarla alınan kanserojen maddeleri bağlayarak bedenden dışarı atılmasını sağlar. Diğer bir deyişlelif bağırsakların çöpçüsüdür. Sağlıklı bir beslenme için günde 30 gr lif almak gerekir.



Beyaz Ekmek Neden Tercih Edilmez?
Buğday kabuğu traşlanarak beyazlaştırılan ve lezzetli hale getirilen beyaz un, bol miktarda nişasta ve az miktarda bitkisel protein içeren kof bir enerji deposudur. Kabuğun traşlanması ekmekte besin değeri taşıyan her şeyi yok eder.

Tam Tahıl Ekmeği
Tahıl tanesinin kabuğu ile beraber öğütülmesiyle elde edilen tam tahıl unundan üretilmiş doğal bir ekmektir.
Besleyici değeri yüksektir.
Uzun süre tok tutar.

Tahıl Karışımları Neden Daha Yararlıdır?
Tahılların besin değerleri farklılıklar gösterir. Örneğin; buğday B3, çavdar B2 vitamini bakımından hayli zenginken bunlar mineral ve lif yönünden yulafa göre daha fakir durumdadır. Bu yüzden tahıllar karıştırılarak daha lezzetli ve daha sağlıklı ekmekler elde edilir.

Yağlı Tohumlar Neden Ekmeğe Katılır?
Keten tohumu, ayçiçeği ve susam gibi yağlı tohumlar dişarıdan alınması zorunlu ve sağlık için çok gerekli olan Omega 3 ve Omega 6 gibi yağ asitlerini ihtiva ederler.
Keten tohumu Omega 3 olarak bilinen alfa-linoleik asit'in tabiattaki en büyük iki kaynağından biridir. Diğeri ise balık yağıdır. Gıdalarla alınması zor olduğu için bu çok gerekli yağ asidini dışarıdan almanın önemi son yıllarda iyice anlaşılmıştır.
Ayçiçeği içi yine alınması zorunlu yağ asitlerinden olan Omega 6 (linoleik asit) içerir. Omega 6'nın kötü kolesterolü düşürücü bir etkisi vardır. Susam ise yine iyi kolesterol olan oleik asitce zengin bir yağlı tohumdur. Ayrıca susamda bulunan selenyum kuvvetli bir antioksidan olupbağışıklık sistemini güçlendirir.

Neden Sürekli Kepek Ekmek Yenmez?
Kepekteki fitat asitleri, bağırsaktan kalsiyum, demir ve çinkonun emilimini durdurur. Uzun süreli kepekli ekmek kullanımı kansızlık sorunu ortaya çıkarır. Ayrıca kalsiyum emilmesini durdurma nedeniyle büyüme çağındaki çocuklara ve kemik erimesi tehditi altında olan orta yaşlı kişilere yedirilmesi sakıncalı olur. Sadece kepekli ekmek kullanan kişiler zaman zaman kepekli ekmeği yulaflı çavdarlı ve çok tahılılar ile değiştirmelidir.

Tam Tahıl Ekmeğinin Kalorisi
Tümü beyaz ekmeğe göre daha az enerji verirler çünkü lif oranları yüksektir. (Lif sıfır kalorilidir) 

Ekşi Mayalı Ekmek
Geleneksel ekmek mayalama yöntemi ile üretilen ekmektir. Ekşi mayadaki faydalı bakteriler besin değeri yüksek tam buğday unu ve mineral yönünden zengin tuzla beslenerek karbondioksit gazı salar. Mayalanma devam eder ve hamur kabardıkça ince dokulu, yaş bir yapı ve ekşi bir tad alır.

Ekmeksiz Diyet Uzun Süre Uygulanır mı?
Karbonhidratları tamamen keserek proteine dayalı olarak yapılan diyetler hızla kilo kaybına neden olmasına rağmen metabolizmayı bozar, vucüdu tahrip eder. Çünkü protein metabolizmasının son ürünü ketonlardır. Vücutta aseton ve keton miktarı yükselir. Bu ise böbrekleri bozar, hücreleri tahrip eder ve erken yaşlanmaya neden olur. Bu sebeplerden dolayı temel besin maddelerinden biri olan karbonhidratları sağlığımız için mutlaka yeterli miktarda tüketmemiz gerekir. Uzun süreler dengesiz beslenmeye yol açan her diyet sağlıksız netice verir.

Yazıyı beğendiysen, belki burs desteği vermek ister, sonra dilersen hesabı takip edersin, laf aramızda yazar motive olur ve şahane olur.
Sevgiler…



0 yorum:

Yorum Gönder