by Karbonkale

Sakızlı Pişi


Kandiye Usulu Sakızlı, Karanfilli Pişi

Girit Kandiye doğumlu (1881) rahmetli babaannemden torunlarına kalan pişi tarifini sizlerle paylaşmak istiyorum. (Tarifi saklayan kuzenim Belgin’e teşekkür ederim) 

Malzemeler: 
Beş bardak un. 
Üç kaşık ılık yoğurt.
Üç yumurta. (Hamurun içine iki adet koyulacak)
Bir kahve fincanı zeytinyağ.
Bir çorba kaşığı (silme) kuru maya.
Bir kesme şeker.
Beş adet karanfil.
İki adet irice sakız.
Bir tatlı kaşığı tuz.
Bir çorba kaşığı çörek otu.
Bir çorba kaşığı susam.
750 ml zeytinyağı.

Hazırlama:

Bir bardak ılık su içine mayayı, şekeri ekleyip köpürene kadar bekletin.
Sakız ve karanfilleri havanda iyice dövün.

Büyük bir kabın içine unu, yoğurdu, iki yumurtayı, zeytinyağını, sakız ve karanfili, tuzu ekleyip mayalı suyu yavaşça yedirerek hamuru oluşturun. Yarım saat kadar bekletin.
Hamurdan ceviz büyüklüğünde alacağınız bezeleri, mermerin üzerinde altına biraz un serperek elinizle açın. (Açtığınız hamur kahve tabağından küçük olsun).

Kızartma tenceresine zeytinyağını koyup, orta ateşte ısınmaya bırakın.
Açtığınız hamurun üzerine yumurtanın beyazını elinizle sürüp üzerine susam ve çörek otunu ekleyip, kızan yağın içine atın. Her bir pişinin üzerine kaşıkla kızgın yağı sık sık gezdirerek pişirin.

Bu tarifin ferah sofralarınıza eşlik etmesini dilerim.

Ömer Beydeş

0 yorum:

Yorum Gönder