Cacık rakı sofrasının en tartışmalı mezelerinden bir tanesidir. Esnaf lokantasına gittiğiizde cacık sulu olur. Çünkü yemeğe eşlik eder şişirmesi istenmez. Ama söz konusu olan rakı sofrasıysa, meyhanedeyseniz o zaman susuz cacık olması gerekiyor.
Aydın Boysan, iyi cacık tarifini şöyle anlatıyor;
Yoğurdu iyice çırpacaksınız, ama su katmayacaksınız. Sonra yavaş yavaş zeytinyağı ekleyeceksiniz, çrpmaya devam edeceksiniz. Hıyarların kabuğunu soyup diklemesine ince ince doğrayacaksınız. İnce uzun ve yassı olacak hıyar taneleri ki suyu yoğurda geçsin.
Doğradıktan sonra tuzlayacaksınız. Bir diş sarımsağı tuzla havanda döveceksiniz, nane, dereotu da katın, hepsini karıştırın, sonra da buz dolabında bekletin. Bazısı cacığa buz da katar soğusun diye, ayıptır öyle yapmak.
0 yorum:
Yorum Gönder