Bilim insanları bitter çikolatanın neden daha uzun yaşamanıza yardımcı olabileceğini keşfetti.Son yapılan bir araştırmaya göre, günlük sıcak çikolata sadece sizi ısıtmakla kalmıyor, aynı zamanda kalp hastalıklarını ve buna bağlı iltihaplanmaları da önleyebiliyor.
Yaşlandıkça vücudumuz daha fazla iltihaplanır, bu da kronik hastalıklara yakalanma ve ölme riskimizi artırır.
İki yıl boyunca her gün kakao takviyesi alan kişileri takip eden geniş çaplı bir araştırmada, vücuttaki iltihabın artmak yerine sabit kaldığı, en güçlü etkinin ise başlangıçta daha yüksek iltihabı olan kişilerde görüldüğü bulundu.
COSMOS (Karbonhidrat Takviyesi ve Multivitamin Sonuçları Çalışması) deneyinde, günlük kakao özütü takviyelerinin kardiyovasküler hastalıktan kaynaklanan ölüm riskini yüzde 27 oranında azalttığı tespit edildi.
Vücuttaki iltihabın temel belirteci olan C-reaktif proteinin, kakao özütü takviyesiyle alınmasıyla iki yıl sonra yüzde 70 oranında düştüğü görüldü.
Bu düşüş, kardiyovasküler olaylar açısından tahmini % 7 ila 23 daha düşük bir riske karşılık geliyor ve katılımcıları kalp hastalığı açısından ortalama risk aralığından düşük risk aralığına kaydırırken, plasebo grubu ortalama risk kategorisinde kaldı.
İltihap Bağlantısı
Çalışma, yaşla birlikte yılda yaklaşık % 5 oranında artan ve vücut genelinde inflamasyonun bir belirteci olarak yaygın olarak kullanılan C-reaktif protein veya CRP'ye odaklandı. Araştırmacılar tarafından inflammaging olarak adlandırılan bu süreç, kronik hastalıklara, güçsüzlüğe, sakatlığa ve erken ölüme yol açıyor.
Plasebo grubunun CRP seviyeleri yılda yaklaşık % 5 artarken, kakao grubunun CRP seviyeleri yaklaşık % 3 düştü; bu, tek başına önemli bir değişim değildi. Ancak, iki grup iki yıl boyunca karşılaştırıldığında, kakaonun yaşa bağlı olağan iltihaplanmayı önemli ölçüde önlediği ve iltihaplanmayı sabit tuttuğu görüldü. Bu sonuçlar, standartlaştırılmış 500 miligram kakao flavanol takviyesinden (80 miligram epikateşin dahil) elde edildi.
Kakao grubunda da IFN-γ'de küçük ama anlamlı bir artış görüldü. Bu habercinin potansiyel antiviral etkileri vardır ve bu da koruyucu etkilere işaret edebilir, ancak sağlık üzerindeki etkisi henüz net değildir ve daha fazla çalışma gerektirmektedir.
Bu sonuçlar, iki yıl boyunca kardiyovasküler hastalık veya kanser öyküsü olmayan yaklaşık 600 sağlıklı yaşlı yetişkini (ortalama yaş 70) tekrarlanan kan testleriyle takip eden COSMOS-Kan alt çalışmasından elde edildi.
Kakao İltihapla Nasıl Mücadele Eder?
Kakao özütünün CRP'yi düşürerek iltihaplanmayı azalttığı görülmektedir.
Kakao, moleküler düzeyde iltihaplanmayı önleyen flavanoller açısından doğal olarak zengindir. Hücrelere CRP gibi iltihap önleyici moleküller üretmelerini söyleyen bir anahtarı kapatırlar. Ayrıca, kan damarlarını gevşeten, oksidatif stresi azaltan ve damar duvarlarındaki iltihabı yatıştırmaya yardımcı olan nitrik oksit üretimini artırırlar.
Kakao, moleküler düzeyde iltihaplanmayı önleyen flavanoller açısından doğal olarak zengindir. Hücrelere CRP gibi iltihap önleyici moleküller üretmelerini söyleyen bir anahtarı kapatırlar. Ayrıca, kan damarlarını gevşeten, oksidatif stresi azaltan ve damar duvarlarındaki iltihabı yatıştırmaya yardımcı olan nitrik oksit üretimini artırırlar.
Kalpte, flavanol kan basıncını düşürmeye, kanın düzgün akmasını sağlamaya ve kan damarlarını esnek ve trombositleri daha az "yapışkan" tutarak felç ve ateroskleroz riskini azaltmaya yardımcı olur.
Klinik çalışmalar üzerinde yapılan bir inceleme , kakao veya bitter çikolatanın nitrik oksit seviyelerini artırabileceğini ve oksidatif stresi azaltabileceğini ortaya koymuştur. Etkiler, günde 450 miligramdan fazla olan yüksek flavanol dozlarında en güçlüydü.
Kakao'nun Sizin İçin Çalışmasını Sağlayın
Sesso, tüm kakao ürünlerinin eşit yaratılmadığını belirterek, kakao ürünlerinin çoğunun işleme sırasında flavonol kaybettiğini ve etiketlerinde içeriklerinin listelenmediğini belirtti.
Melissa Mitri Nutrition'ın sahibi ve kayıtlı diyetisyen-beslenme uzmanı Melissa Mitri de aynı fikirde ve çalışmada 500 miligramlık belirli ve standart bir kakao özütü dozunun kullanıldığını belirtti.
Mitri, yaptığı açıklamada,
Melissa Mitri Nutrition'ın sahibi ve kayıtlı diyetisyen-beslenme uzmanı Melissa Mitri de aynı fikirde ve çalışmada 500 miligramlık belirli ve standart bir kakao özütü dozunun kullanıldığını belirtti.
Mitri, yaptığı açıklamada,
Bitter çikolata gibi gıda formlarında bulunan kakao flavanollerinin miktarı önemli ölçüde değişebilir ve her zaman araştırmada iltihap giderici faydalar sağladığı gösterilen miktarda olmayabilir dedi.
Kakao tozu daha iyi bir seçenek olabilir,
diye ekledi Sesso.
Ancak bu, hepimizin takviyelere yönelmemiz gerektiği anlamına gelmiyor. Bunun yerine, kakao, orman meyveleri, çay, üzüm ve diğer bitki bazlı yiyecekleri içeren flavanol açısından zengin besinlere odaklanmak önemlidir.
Uzmanlar, doğal olanın daha iyi olduğunu söylüyor. Azchorba'ya konuşan beslenme uzmanı ve resbiotic Nutrition ile ortaklıklar direktörü Kara Siedman,
Uzmanlar, doğal olanın daha iyi olduğunu söylüyor. Azchorba'ya konuşan beslenme uzmanı ve resbiotic Nutrition ile ortaklıklar direktörü Kara Siedman,
Asıl faydalar kakaodan geliyor, bu yüzden çikolata ne kadar koyu olursa o kadar iyi. %70 veya daha yüksek kakao oranı hedefleyin, dedi.
Siedman, çikolatanın kalorisi yoğun ve aşırıya kaçmanın kolay olduğunu belirtti. Akşam yemeğinden sonra bir iki parça çikolatanın tadını yavaşça çıkarmayı veya şeker ve yağ ilavesiz flavanoller elde etmek için smoothie, yulaf ezmesi veya yoğurtta şekersiz kakao tozu kullanmayı önerdi.
En etkili yaklaşım, kakaoyu düzenli egzersiz ve Akdeniz diyeti ve omega-3 yağ asitleri gibi sağlıklı beslenme düzenleri gibi kanıtlanmış diğer stratejilerle birleştirmektir. Siedman,
Siedman, çikolatanın kalorisi yoğun ve aşırıya kaçmanın kolay olduğunu belirtti. Akşam yemeğinden sonra bir iki parça çikolatanın tadını yavaşça çıkarmayı veya şeker ve yağ ilavesiz flavanoller elde etmek için smoothie, yulaf ezmesi veya yoğurtta şekersiz kakao tozu kullanmayı önerdi.
En etkili yaklaşım, kakaoyu düzenli egzersiz ve Akdeniz diyeti ve omega-3 yağ asitleri gibi sağlıklı beslenme düzenleri gibi kanıtlanmış diğer stratejilerle birleştirmektir. Siedman,
En önemlisi, sürekliliktir; yani çoğunlukla uyguladığınız yiyecekler ve alışkanlıklar, diyor.
Rachel Ann T. Melegrito, theepochtimes.com/
0 yorum:
Yorum Gönder