Lakerda
Bir adet torik veya çok iri palamutun kafasını ve kuyruğunu kesip içini temizleyin. Soğuk su ile iyice yıkayın. Kanı temizleninceye kadar soğuk su içinde bekletin.
Boyuna dilimler halinde kesin. Çukur bir kapta tuzlu suya yatırın. İki gün bekletin ve suyunu dört defa değiştirin.
Balıkları süzgeçe çıkarın. Suyu tamamen süzüldükten sonra bir bezle bastırarak kuruyana dek suyunu alın. Daha sonra balıkları iri tuzla iyice tuzlayın. Üst üste dizin ve dört gün tuzda dolapta bekletin.
Çıkarıp tuzunu soğuk suyla temizleyin. 1 kg balığa 1,5 kg iri tuz hesabıyla suyun içinde tuz eritin. Ağzı kapalı metal bir kutuya balıkları yerleştirip tuzlu suyu balıkların üstünü örtecek şekilde dökün. Ağzını kapatıp beş gün bekletin.
Beş gün sonra kullanmaya hazır olan lakerdanızı servise çıkarırken keskin bir bıçakla balığın derisini çıkarıp dilimler halinde kesin.
Sirke çiçekyağı ve ince kıyım soğanla marine edip servise çıkarın.
Fahir Telli
0 yorum:
Yorum Gönder