by Karbonkale

Yogurtlu Çorbalar


Semizotu Çorbası

Zeytinyağlı semizotu yemeğinden geliştirilmiş beş dakikada yapılabilecek bir lezzet, yoğurtlu veya yoğurtsuz bir harika...

1 bağ veya yarım kg sapları ayıklanmış semizotu,
1 küçük yemeklik doğranmış soğan, zeytinyağı,
1 avuç pirinç, kırmızıbiber ve 4 bardak su,
karabiber, tuz ve süzme yoğurt

Çorba tenceresine sırasıyla zeytinyağı, soğan, semizotu, pirinç ve baharatı koyun, suyun bir bardağını katın ve kaynadıktan sonra kapağını kapayın, kısık ateşte pişirin. Pirinç dağılırken kalan üç bardak suyu kaynatın, tencereye ekleyin. Çorbayı blenderle püre yapın ve bir taşım daha kaynattıktan sonra ateşten alın. Biraz demlendirin, kaselere koyun, isteğe göre üzerine birer kaşık süzme yoğurt ilave edin.

Süzme Patlıcan Çorbası

Köyden bir tarif, doğal olarak yerel bir tarif değil; yerel bir çorba ile modern yenilikçi bir yaklaşımın birleşimi süzme patlıcan çorbasını oluşturdu.

Yarım kg patlıcan, 1 kaşık un,
1 bardak (250 g) süzme yoğurt, 1 lt su,
1 diş kıyılmış sarımsak ve kekik,
tereyağ, karabiber, tuz

Patlıcanı közleyin, soyun, büyük bir kasede yoğurt ve sarımsakla birbirine yedirerek iyice karıştırın. Çorba tenceresinde tereyağını ısıtın, unu rengi dönene kadar kavurun. Patlıcan karışımıyla birlikte su, tuz ve karabiber ilave edin (un topaklanırsa mikserle çırpın), 15 dakika kadar kısık ateşte kapağı kapalı olarak pişirin, ateşten alın. Bir cezvede kekiği tereyağı ile kavurun, çorbaya ekleyin, demlendikten sonra servis yapın.

Yoğurtlu Buğday Çorbası

Yarım bardak buğday, kırmızıbiber,
1 yemeklik doğranmış soğan, nar ekşisi,
tereyağı, karabiber, tuz,
1,5 bardak (400 g) yoğurt,

Buğdayı bol suyla 1-2 taşım kaynatın, suyunda ve kapağı kapalı olarak bir gece bekletin. Ertesi gün azaldıysa biraz daha su ekleyin, dağılana kadar pişirin ve blender ile püre yapın.
Çorba tenceresinde tereyağı ısıtın, soğanı kavurun. Yoğurdu yumurta çırpıcıyla karıştırarak ekleyin, kaynayınca buğdayı ilave edin. Tuz, karabiber ve kırmızıbiberi katın, tencerenin kapağını kapayın, bir-iki taşım kaynatın, ateşten alın. Çorba kaselerine koyun üzerine nar ekşisi gezdirerek servis yapın.

Yoğurtlu Yarma Çorbası

Yarma bildiğimiz buğdayın çeşitli yörelerde aldığı adlardan biri. Yöresel bir bakliyat çorbası ve tanesiyle yoğurduyla oldukça doyurucu...

Yarım bardak buğday, tereyağ,
1 bardak (250 g) yoğurt, nane,
Çeyrek bardak nohut, tuz,
1 kaşık pirinç,

Buğdayla nohutu bol suyla çorba tenceresine koyun, bir-iki taşım kaynatın, ateşten alın, ağzını kapayın ve suyunda bir gece bekletin.
Ertesi gün tencereye pirinç ve tuzu ekleyin, kısık ateşte kapağı kapalı olarak buğdaylar patlayıp nohutlar yumuşayana kadar pişirin.
Çorbanın sıcak suyundan kaşık kaşık ekleyerek yoğurdu ılıtın, yavaşça karıştırarak çorbaya ekleyin, bir taşım daha kaynattıktan sonra ateşten alın. Bir cezvede tereyağda nane kavurun çorbaya ekleyin ve biraz demlendikten sonra servis yapın.

Ispanaklı Yoğurt Çorbası

Yarım kg ıspanak, 1 lt su,
Tereyağ, 3 bardak (750 g) yoğurt,
1 yemeklik doğranmış soğan, karabiber ve tuz,

Çorba tenceresinde tereyağı ısıtın, soğanı kavurun. Kabaca doğranmış ıspanağı ekleyin, biraz daha kavurun. Suyu ilave ederek bir taşım kaynatın, yoğurdu katın blender ile püre yapın ve devamlı karıştırarak ısıtın. Tuz ve karabiberi ayarlayın, biraz demlendirdikten sonra servis yapın.

Candan Turhan

0 yorum:

Yorum Gönder