Kanada'da yapılan bir araştırma, kırmızı soğan özütünün gıda ürünlerine ekleneceğini ve doğal bir kanser önleyici olarak satılacağını öngören bir sonuç verdi. Araştırmanın yürütücüsü Abdulmonem Murayyan, Soğanın kanser hücrelerinin öldürülmesinde mükemmel olduğunu gördük dedi.
Çalışma; kırmızı soğanın diğer soğan çeşitlerine göre kanser hücrelerini inhibe etmede daha güçlü olduğunu doğrulamıştır.
Guérph Üniversitesi Suresh Neethirajan
Bilim adamları, yüksek soğan tüketiminin çeşitli kanser türlerinin azalmasıyla ilişkili olduğu bilgisine sahipler. Ayrıca bu sebze Akdeniz diyetinin bir parçasıdır. Güney Avrupa'da kanserin görülme sıklığı düşüktür. Guelph Üniversitesi'nden araştırmacılar Murayyan ve Suresh Neethirajan hangi soğanın daha fazla anti kanser özelliklerine sahip olduğunu araştırmak istediler.
Food Research International dergisinde yayınlanan çalışmada, beş çeşit soğanın insandaki kolon kanseri hücreleri üzerindeki etkisini test ettiler ve kırmızı soğanın hastalığa karşı mücadelede en yüksek etkinliğe sahip olduğunu tespit ettiler.
Suresh Neethirajan'a göre; çalışma, kırmızı soğan çeşitlerinin kanser hücrelerini inhibe etmede diğer soğan çeşitlerine göre daha güçlü olduğunu doğruladı. Diğer hücrelere kıyasla apoptosis geçiren hücre sayısının (ölen kanser hücresi) 3.5 ila 4 kat arttığını gösterdi.
Kırmızı soğanı bu kadar özel kılan nedir? Sebzenin tüm çeşitleri quercetin olarak adlandırılan yüksek miktarda bir anti kanser flavonoid içerirken, kırmızı soğanın anthocyanin açısından zengin ve quercetin'in temizleyici özelliklerini artıran bir bileşik içerdiğini açıkladı Murayyan Neethirajan.
Anthociyanin, meyve ve sebzelere renkli olmasını sağlayan önemli bir araçtır. Bu nedenle rengi en koyu kırmızı soğanın kanserle mücadelede en fazla güce sahip olmasının mantıklı olduğu söylenebilir. İnsan vücudundaki serbest radikaller, tümörlere dönüşebilecek kanserli hücrelerin oluşumuna yol açabilir ve önemsenmezse diyabet veya kalp hastalığı riskini artırır. diyen Murayyan Neethirajan' a göre;
Soğanın quercetin molekülleri serbest radikalleri çeker ve etkisiz hale getirir. Kanser hücrelerinin en belirgin özelliği apoptozdan kaçınma yeteneğidir. Anormal olarak bölünen hücrelerde apoptozu tetikleyerek kanser hücreleri ve metastaz kontrol edilebilir. Apoptozu tetiklemede soğan bazlı flavonoidler en iyisidir. 28 sebze ve 9 farklı meyve arasında quercetin içeriği bakımından en iyisi soğandır.
Kırmızı soğanını salata ve hamburgere koymanın faydalı olacağı düşünülürken gelecekte soğan ekstraktının meyve suyu veya unlu mamüller gibi gıdalara eklenmesi planlanıyor. Diğer taraftan kanserle mücadele için hap formunda bir besin takviyesi olarak satılması öngörülüyor.
Kaynak
0 yorum:
Yorum Gönder