by Karbonkale

Ada Tarhanası

Ada Tarhanası, Hachles  


Ada, Ayvalıklar için Midilli demektir.

Ada tarhanası için çiğ koyun sütü bir kapta biriktirilir. Bir aile için ortalama 20 litre süt biriktirilmesi yeterlidir. Bu biriktirilme ve açıkta bekleme bir hafta kadar sürer. Her gün sütün altına biriken Sarı Su süzülür, üste yeni gelen süt dökülür. Ekşitme ve biriktirme işlemi bittiğinde süt pişirme kabına alınır, harlı ateşte kaynatılır. (Muhallebi gibi). Sütün üzerine sütün miktarı kadar kalın un (kurkut) ve irmik dökülür, tuz konur, tokmakla yoğurularak hamur elde edilir. Harlı ateş kesilir, çok hafif ateşte yoğurma işlemi devam eder. Parçalar koparılır, temiz bir çarşafın üzerine konur. Güneşe kurumaya bırakılır. İri  parçalar (kahvaltılık) daha sonra fırınlanır, çorba yapmak için istenen kısımlar ufalanıp saklanırlar.

Daha sonra tarhana bez torbalara ya da kavanozlara konur.

İri parçalar çayla birlikte kurabiye gibi yenir.

Afiyet Olsun.

Kadim Anadolu tarihine giderseniz, orada elinde buğday başağı ve üzüm tutan bolluk ve bereket ve aynı zamanda fırtına tanrısı da olan Tarhundas'ı göreceksiniz.
Bolluk ve bereket ve aynı zamanda da fırtına tanrısı olan Elinde tuttuğu buğday başağı ve tarhana çorbasının özellikle Doğu Anadolu'da pişirilen beyaz tarhananın içindeki buğday unu ve göce adı verilen kepeksiz buğday yarması birbiriyle tam uyumludur. Yoğurtun Hititçe'de karşılığının emşu olduğunu daha önce de paylaşmıştım ki beyaz tarhananın yapılışında doğal köy yoğurdu da kullanılmaktadır.
Ayrıca Hitit bolluk ve bereket tanrısının adı olan Tarhundas kelimesi, Tarhana kelimesiyle de örtüşüyor ve tarhana çorbası halen Anadolu'da sofranın bereketi sayılır.

Kısaca tarhana çorbası, Anadolu'nun geleneksel kadim mutfağının çorbasıdır ve geçmişi Anadolu'nun kadim tarihine kadar uzanmaktadır.

Rahmetli anneannem yapardı, bezden torbaya koyar asardı tavana; arada bir kırar, verirdi bize. Biz de katur kutur yerdik, ekşi ve lezzetli @Çetinİşten

O kadar sert oluyor ki havan ile dövüyoruz. @AbdullahÇapraz

Akşamdan suya bırakırsanız maya uyanır ve kısık ateşte pişirip çorba yapabilirsiniz. Kurutulup tabak şekli verilen tarhanaya kakla diyorlardı, çayın yanında yenirdi.@DilekÇobanoğlu

Aynı dövme tarhana babamın memleketi Barla’da -Eğirdir Isparta- yapılmaktadır. @AbdullahÇapraz

Anneannem yapardı; o hafif ekşi tadı hala damağımda! Hala yapan varsa almayı cok isterim. @SelinDuranÖzel

Köyümüzde Bakkal Abdullah (0536-5961075). Biz onlardan alıyoruz. @AbdullahÇapraz


0 yorum:

Yorum Gönder