Köme Yogurtlaması
Malzemeler
500 g kuzugöbeği mantarı, 200 g nohut,
1 bağ taze soğan, 1 bağ taze sarımsak, ,
200 g süzme yoğurt, 30 g un,
1 yumurta sarısı, 1 limon ve 10 g tuz.
Yapılışı
Bir gün önceden ılık su ile ıslatılan nohut haşlanır. Kuzugöbeği (Molen) mantarı yıkanıp süzülür. Taze sarımsak ve taze soğan beş-altı santimetre olarak doğranır. Nohut, kuzugöbeği mantarı, sarımsak ve soğanlar tencereye alınır. Üzerini aşacak kadar su konulur (et suyu da tercih edilebilir) ocağa alınıp orta hararetli ateşte kaynatılır. Çukur bir kapta süzme yoğurt ve un, bir çay bardağı limon suyu ile iyice karıştırılıp kaynamakta olan tencereye düzenli karıştırarak ilave edilir. Tuzu da eklenip bir-iki dakika ocakta beklettikten sonra alınır. (Bu noktadan sonra eğer yeniden kaynatılırsa sosu kesilir.)
Anadoluda bulunan mantarların en önemlilerinden biri olan ve dünya mutfaklarının morel olarak tanımladığı kuzugöbeği mantarı en lezzetli mantarlardan biridir. Fransız mutfağının dünyaya tanıttığı lezzetinde ceviz, et ve tatlı baharlar barındıran bu mantara ülkemizde özellikle Batı Anadolu’da, görüntüsünden dolayı, kuzugöbeği adı verilmiştir. Bazı bölgelerimizde sadece göbek, kara göbek ve köme şeklinde adlandırılmıştır.
0 yorum:
Yorum Gönder