by Karbonkale

Karamalize lahana



Yazılarını çok beğendiğim bir Facebook arkadaşım var daha doğrusu bu nedenle davetimi kabul eden bir arkadaş demek daha doğru olacaktır. Bloğumda yazmasını önerdim ancak kabul etmedi nedense. Bana da zaman zaman yazılarını buraya taşımak -izniyle- görevi düşüyor.


Bazı yemekler de insanlar gibi.

Önemli olan dış güzelliği değil, iç güzelliği
desek de, e işte şuna bakınca 


Ulen olsa da yesek
dedirtecek bir tipi yok Allah için... Fakat tipi bizi çok da cezbetmeyen birinden bi lokma aldığımızda, ne bileyim işte biraz sohbet ettiğimizde yani, çok hoşumuza gidebilir. Hatta arayı derhal kapatıp 


Ah ya, bunca zaman neredeydin ki sen? 
deriz. Halbuki hep aynı yerlerde takılmışızdır, aynı mahallede oturmuş, aynı hattın dolmuşuna binmiş ama denk gelmemişizdir. Olamaz mı? Olabilir! İşte şu lahana yemeği de benim için aynen öyle oldu. Bunca sene markette, manavda, pazarda hep vardı ama açıkçası pek peşine düştüğüm bir sebze değildi. Ama artık sık sık yolumu kesiştiriyorum kendisiyle. 

Lahana seviyorsanız Rus mutfağına ait bu tarifi zaten deneyin derim ama sevmiyorsanız, özellikle şans vermenizi tavsiye ederim. Ruslar meşhur poğaçaları Piroşki' nin iç harcı olarak da kullanıyor bunu. 


Karamelize Lahana

Tarifte lahananın yıkanmaması, sadece dış yapraklarının atılması öneriliyordu. Yıkanması, karamelize olmasını geciktiriyor ya da önleyebiliyormuş. İlle de yıkamak istiyorsanız yaprakların mutlaka tamamen kurumuş olması gerekiyor. Orta boy bir lahananın 3/4'ünü kullandım (miktar konusunda elinizi korkak alıştırmayın, pişince çok az kalıyor). Lahanaların farklı şekilleri olduğundan kesim tarifi veremeyeceğim ama yaklaşık 1,5-2 cm genişliğinde ve 5-6 cm uzunluğunda olacak şekilde kesiyoruz. Geniş ve yüksek kenarlı -mümkünse kalın tabanlı ve çelik- bir tencereye (tava değil) 1/2 çay bardağı kadar zeytinyağı koyup kızdırıyoruz. Bir iki lahana parçası atıp yağın kızgınlığını kontrol ediyoruz, içine attığımızda cızırdıyorsa tamamdır, lahanalarımızı tencereye döküyoruz. Kapağı kapatıp yaklaşık 10 dakika açmadan bekliyoruz ve hayır, hiç karıştırmıyoruz. Bu tarifin önemli noktalarından biri, ikide bir karıştırmamak! 10 dakika sonra kapağı -bu yemekte- bir daha kullanmamak üzere kenara koyuyoruz. Tuzunu ekliyoruz. Hafif dibini tutmuş, en alttaki lahanalar azıcık kahverengileşmiş olmalı. Onları üste, üsttekileri alta gelecek şekilde birkaç hamlede karıştırıp sonra hiç dokunmadan 5-6 dakika bekliyoruz. Bir kez kahverengileşme başladığında süreç hızlanıyor, daha sık kontrol ediyoruz ama sürekli karıştırmıyoruz. Böyle böyle, alt tabaka kahverengimsi renk aldıkça açık renk lahanaları tabana alarak tamamını karamelize ediyoruz. 1-2 kaşık kadar tereyağını tencereye ekleyip karıştırıyoruz. Orijinal tarifte yarım su bardağı beyaz şarap ve 1 tatlı kaşığı nar ekşisi ekleniyor ama ben 2. yapışımda bunların yerine 1 çorba kaşığı soya sosu ekledim, karamelize tadı kesinlikle daha net ortaya çıkardı. Elinizde varsa birkaç çorba kaşığı tavuk ya da et suyu da çok yakışıyor. Zaten kendisi etin ve tavuğun yanına acayip iyi yancı oluyor. Ton balığıyla da fena olmadı.

Bir sonraki yapışımda kuş üzümü ve bankadan kredi alarak dolmalık fıstık alıp eklemeyi düşünüyorum.

Detaylı yazayım, açıklayıcı olsun derken abarttım galiba. Yapıp yemek daha kısa sürmüştü yeminle! Tarifin orijinaline şuradan bakabilirsiniz.

Buket Topakoğlu Erkan

1 yorum: