by Karbonkale

Tandır fırını



Maliyetinin düsük olması ve sanayi tipi fırınlarda üretilen ekmeklerden daha uzun süre taze kalabilmesi ondan vazgeçilmeyişin özeti aslında.

Sofra kültürümüz degisimlere ugrasa da geleneksel ekmek pisirme yöntemlerimiz halen devam ediyor.

Genellikle kubbe seklinde yapılan ve ısı kaybını engellemek için dar bir hazineye sahip olan sıvanmış çamur ile şekillenen tandır fırınları mahallelinin ortak kullanım alanların da hizmet verir.

Sur içinde fotoğraf çekmeye çıktığınızda, asırlardır devam eden bu geleneği, tandırın iç duvarına yapıştırılarak büyük bir maharetle pişirilen ekmekleri ve bu ekmeklerden size ikram eden cömert insanları görürsünüz.

Sofranız bereketli olsun…

Tandır günümüzde de kırsal Anadolu’nun bir çok yerinde kullanılmakta olan,
insanlığın geleneksel mirasının önemli bir parçası niteliğinde olan bir kültürdür.

Tandır ilk olarak ısınma amaçlı düşünülerek toprak evlerin altına dizayn edilmiş olsa da, zaman içerisinde evin ortasında bulunan tandır aynı zamanda ekmek fırını olarak ta kullanılmaya başlandı.
İlk zamanlarda tandır, baca olan evlerde kullanılırdı. Sonraları evin dışına da yapılmaya başlanarak içinde et ve ekmek pişirilmesine elverişli bir duruma gelmiştir.

Son zamanlarda bu durum gelişme göstererek tandırevi ya da tandırbaşı denilen kapalı mekanlara taşındı. Çamurdan yapılan tandır ya yere gömülerek ya da yüksekliği insan beline gelecek şekilde etrafı örtülerek konuşlandırılmaya başlandı.

5 bin yıllık çok büyük bir geçmişe sahip olmanın yanı sıra bilinen tarihi Selçuklulara kadar dayanmaktadır. Hindistan ve Pakistan gibi ülkelerde de tandır kültürünün var olduğunu söyleyebiliriz.

Fotoğraf: @mehmtklcgl

0 yorum:

Yorum Gönder