by Karbonkale

Demir elması



Demir elması olarak adlandırılan yöresel elma çeşidi Artvin Borçka' ya bağlı köylerde tamamen organik koşullarda yetiştirilir ve hasadı yapılır. Olgunlaşmasına göre ekim kasım gibi toplanır, mayıs ayına kadar çürümeden serenderde saklanır ve güvenle tüketilir. Demir elması içindeki doğal şeker oranı çok düşük bir elma çeşidi olduğundan şeker hastaları tarafından çokça tüketilmektedir. 

Aynı zamanda Demir elması yöresel kuzine sobalarda tepsilerde bütün halde pişirilir ve kış aylarında vaz geçilmez sıcak bir tatlı çeşididir Demir elması sadece bölgeye has bir ürün olduğundan talebe yetemeyen pazar değeri yüksek aranılan kıymetli bir üründür. Raf ömrünün uzun oluşu artı bir değerdir. Demir elması kurutularak yörede çerez ve hoşaf yapımında sıkça kullanılır. Ürün bölgede çay fındık ve bal üretiminden sonra hattı sayılır bir gelir kaynağı olmaya adaydır. Demir elması geç sonbaharları bulan hasadıyla halk arasında kar suyu yedikten sonra daha da lezzetli olduğu kabul edilen bir üründür. Bir diğer özelliği de yeşil ve kırmızı iki renkli oluşudur.

Kurutulmuş haline Çiri denir ve çok lezzetlidir. Artvin'li olanları ayrıcalıklı hissettiren bir meyvedir.


The local apple variety called iron apple is grown and harvested under completely organic conditions in the villages of Artvin Borçkaya district. Depending on its ripening, it is collected in October or November, it is stored in the serender without rotting until May and consumed safely. It is mostly consumed by diabetics since it is a very low natural sugar content in iron apple. At the same time, the iron apple is cooked as a whole on trays in local oven stoves and is an indispensable hot dessert variety in winter. Since iron apple is a product of specific to the region, it is a valuable product with high market value that cannot meet the demand. Besides, long shelf life is an extra value of it. Iron apple is dried and used frequently in the region to make snacks and compote. The product is a considerable source of income after tea, hazelnut and honey production in the region.Another feature of the iron apple is that it is bicolored in green and red. Iron apple is a product which is considered to be more delicious when it harvests after first snow with its harvest found in late autumn.


Fotoğraf: @fdilekuyar

0 yorum:

Yorum Gönder