by Karbonkale

Sübye




Sübye Şerbeti olarak da anılan kavun çekirdeği şerbeti, tıpkı adından da anlaşıldığı gibi bugüne dek çoğunlukla değeri bilinmeyen kavun çekirdekleriyle hazırlanan, genel olarak soğuk servis edilen ferah bir içecek. Onu tanımamızı sağlayan Osmanlı mutfağı olsa da aslında kendisi Osmanlı topraklarına  İspanya'dan göç etmek zorunda kalan Seferatlar tarafından getiriliyor. Sübyeyi evde kolayca hazırlamak ve tadına bakmak isterseniz hemen aşağıdaki tarifi uygulayarak nefis sonuçlar alabilirsiniz. Kavun çekirdeklerini ne kadar uzun süre kurutma şansı bulursanız lezzeti ve kıvamı o kadar lezzetli olacaktır ama 

Ben o kadar bekleyemem diyenlerdenseniz aşağıdaki tarifle de çok daha kısa sürede ferah ve nefis bir lezzet yakalayabilirsiniz. Hadi başlayalım.

Kavun çekirdeği şerbeti için gerekli malzemeler:
2 orta boy kavunun çekirdeği
8-10 yemek kaşığı toz şeker (Şeker miktarını damak tadınıza göre artırıp azaltabilir, şeker kullanmak istemezseniz bal kullanabilirsiniz)
Yaklaşık 2 litre su

Kavun çekirdeği şerbeti nasıl yapılır?
Kavunların çekirdeklerini bir kaşık yardımıyla güzelce sıyırın ve bir kaba alın.
Tüm çekirdekleri aynı kapta topladıktan sonra iyice yıkayıp temiz bir tepsiye dizin.
Güneş görebileceği temiz bir alana bırakarak kurumasını sağlayın. (Orijinal tarifinde 1 yıla kadar kurutulabilen kavun çekirdeklerini kurutmak için beklemek istemiyorsanız kısa bir süre kurutarak nemini almasını sağlayabilir ve hemen değerlendirebilirsiniz)

Kavun çekirdekleriniz kuruduktan sonra üzerinde birikebilecek toz ve kiri önlemek adına son bir kez daha yıkayın ve mutfak robotunda çekin.
Ardından genişçe bir tencerede suyu kaynatmaya başlayın ve su kaynamaya başlayınca içine mutfak robotundan geçirdiğiniz kavun çekirdeklerini ilave edin.
Bu şekilde 5-8 dakika kaynamasını bekledikten sonra eğer toz şeker kullanacaksanız şekerinizi ekleyin ve karıştırın.
Şekeri ilave ettikten sonra da 10-12 dakika daha kaynatın.
Beyaz bir renk alan karışımın içinden kavun çekirdeklerini ayıklamak için temiz bir tülbent yardımıyla karışımı süzdürün.

Elde ettiğiniz açık renkli içeceği önce oda sıcaklığında, ardından buzdolabında soğutun ve servis edin. Afiyet olsun.

Not: Eğer toz şeker yerine bal kullanacaksanız kavun çekirdeklerini güzelce kaynatıp oda sıcaklığında soğuttuktan sonra damak tadınıza göre belirlediğiniz miktarda bal ilave edip güzelce karıştırmanız yeterli olacaktır. Sıcak haldeyken içine bal koymamaya özen gösterin. Daha hoş bir aroması olması için dilerseniz servis etmeden önce içine birkaç damla içilebilir gül suyu ya da toz tarçın da ilave edebilirsiniz.


0 yorum:

Yorum Gönder