Kurut |
Süt aslında her mevsim kolaylıkla bulunabilen bir gıda değildir. Özellikle de koyun ve keçi sütü...Yeni yavruların doğduğu bahar aylarında ve yaz başında boldur.Sonbaharda azalıp biter. İnek sütü daha uzun süre bulunabilir ama hayvanların gebelik süresince sütsüz kalırsınız. Kış ayları sütün azaldığı zamanlardır.
Süt bol olduğunda yoğurdunu yapar, yoğurdu da uzunca bir süre dayanacak hale getirir. Bunu nasıl yapar? Suyunu uzaklaştırarak. Yoğurdu süzerseniz biraz daha uzun ömürlü hale getirirsiniz. Tuzlarsanız, hatta pişirirseniz daha da uzun dayanır. Ve hatta yoğurdu kurutabilirsiniz bile.
İşte güzel yoğurdumuzu saklamak için başvurulan yöntemlerden bazıları;
Süzme Yoğurt, Kese Yoğurdu, Torba Yoğurdu
Yoğurt normalde kaşıkla yenen, sulu, hemen hemen bir hafta gibi kısa bir sürede ekşiyen bir gıda. Yoğurdu biri iki hafta muhafaza etmek gerektiğinde veya daha katı kıvamda yoğurt istendiğinde süzülüyorsunuz.
0 yorum:
Yorum Gönder