by Karbonkale

Yogurdun Halleri

Kurut


Süt aslında her mevsim kolaylıkla bulunabilen bir gıda değildir. Özellikle de koyun ve keçi sütü...Yeni yavruların doğduğu bahar aylarında ve yaz başında boldur.Sonbaharda azalıp biter. İnek sütü daha uzun süre bulunabilir ama hayvanların gebelik süresince sütsüz kalırsınız. Kış ayları sütün azaldığı zamanlardır.

Süt bol olduğunda yoğurdunu yapar, yoğurdu da uzunca bir süre dayanacak hale getirir. Bunu nasıl yapar? Suyunu uzaklaştırarak. Yoğurdu süzerseniz biraz daha uzun ömürlü hale getirirsiniz. Tuzlarsanız, hatta pişirirseniz daha da uzun dayanır. Ve hatta yoğurdu kurutabilirsiniz bile.

İşte güzel yoğurdumuzu saklamak için başvurulan yöntemlerden bazıları;

Süzme Yoğurt, Kese Yoğurdu, Torba Yoğurdu
Yoğurt normalde kaşıkla yenen, sulu, hemen hemen bir hafta gibi kısa bir sürede ekşiyen bir gıda. Yoğurdu biri iki hafta muhafaza etmek gerektiğinde veya daha katı kıvamda yoğurt istendiğinde süzülüyorsunuz.
Yapılışı çok basit. Yoğurdu geniş bir tencerenin içine yaydığınız temiz, pamuklu bir beze dökün. Tülbent gibi bezler olur. Bezin dört ucunu birleştirip yüksek bir yere asın. Altına damlayan suları ayrıca kullanın. Yaklaşık 24 saat sonra yoğurdun suyu tahliye olunca bezden alıp cam kavanozda saklayın. Biraz daha uzun ömürlü olmasını isterseniz bir miktar tuz ilave edebilirsiniz.


0 yorum:

Yorum Gönder