by Karbonkale

Kurutulmuş Shiitake ile Yemek

Kurutulmuş shiitake mantarları, çorbalara, güveçlere, sotelere, haşlanmış yemeklere ve daha fazlasına yoğun bir umami aroması ve kokusu katmak için Çin mutfağı ve diğer Asya mutfaklarında kullanılır. Islatma sıvısı ayrıca çorbalara ve soslara zengin bir mantar aroması katmak için de kullanılabilir.


Çin Mutfağında Kurutulmuş Şhiitake Mantarı

Kurutulmuş shiitake mantarları, siyah mantarlar olarak da bilinir, Çin mutfağının temel gıdasıdır. İtiraf etmeliyim ki, kayınvalidem bana büyük bir torba verene kadar daha önce hiç onlarla yemek pişirmemiştim. Dürüst olmak gerekirse, biraz şüpheciydim. Taze shiitake mantarları süpermarketimde yıl boyunca mevcuttur. Neden taze mantarlar yerine kurutulmuş mantar kullanmak isteyeyim ki?

Mantarlarla deneyler yaptıktan ve onları farklı yemeklerde kullandıktan sonra anladım. Kurutulmuş shiitake mantarlarının aroması ve kokusu taze mantarlarınkinden çok daha güçlü. Poşeti açar açmaz, bu güçlü mantar aroması geldi. Kurutulmuş shiitake mantarları, taze mantarlarda bulamayacağınız etli, dumanlı bir tada sahiptir. Shiitake mantarları ayrıca doğal olarak glutamat içerir ve bu da mantarlara Çin yemeklerinin tadını çok güzel yapan o lezzetli umami tadını verir, MSG gibi katkı maddeleri kullanılmadan.


Aşağıdaki resimdeki mantarlara çiçek mantarı denir çünkü şapkadaki çatlaklar çiçek açan bir çiçek desenine benzer. Çiçek mantarları kurutulmuş shiitake mantarlarının en pahalı türüdür ve en iyi tada sahip ve en yüksek kalitede olduğu düşünülür.






































Kurutulmuş Shiitake Mantarları Nasıl Saklanır
Mantar torbamın son kullanma tarihi paket tarihinden itibaren 3 yıldı. Kurutulmuş mantarlar serin ve kuru bir yerde, Tupperware veya cam bir kapta saklanmalıdır. Evimiz genellikle çok nemli olduğu için mantarlarımızı buzdolabında saklıyoruz.

Kurutulmuş Şitake Mantarları Nasıl Yeniden Sulandırılır
Aceleniz varsa, mantarların üzerine kaynar su döküp 20 dakika suda bekletebilirsiniz. Ancak, soğuk suda uzun süre bekletildiklerinde lezzetlerini en iyi şekilde korurlar.

Öncelikle mantarları soğuk suyun altında yıkayın ve üzerindeki kumları ovalayın.

Daha sonra mantarları, şapkaları yukarı bakacak şekilde soğuk su dolu bir kase veya kabın içine yerleştirin.

Mantarlar yüzeye çıkacak, bu yüzden onları su altında tutmak için bir tür örtüye ihtiyacınız olacak. Mantarları suyun içine itmek için kase üzerine küçük kenarlı bir tabak kullandım.

Mantarları en az 24 saat buzdolabında bekletin. İşte ıslatıldıktan sonraki halleri.

























Bu noktada, mantarlar kumluysa, onları tekrar soğuk su altında yıkayabilirsiniz. Ancak, bazı insanlar bunun lezzetin bir kısmını yıkadığını düşünüyor, bu yüzden ıslatma suyundaki tüm kiri ovalayabilirsiniz. Benimkiler oldukça temizdi, bu yüzden hiçbir şey yapmama gerek kalmadı.

Mantarları sotede kullanıyorsanız, fazla suyun bir kısmını nazikçe sıkabilirsiniz. Çorba için fark etmez. Sapları, yeniden sulandırdıktan sonra bile yenmeyecek kadar serttir, bu yüzden mantarları dilimlemeden önce onları kesin.

Eğer rehidrate ettiğiniz mantarları hemen pişirmeyecekseniz, buzdolabında saklayın.

Yukarıdaki fotoğrafta mantarlardan kahverengiye dönen suyu görebilirsiniz. Bu suyu bir tülbentten geçirebilir veya üstünden kepçeyle alabilirsiniz. (Alttaki suyu katı maddelerle kullanmayın.) Bu sıvı, mantar suyu kullanacağınız herhangi bir tarifte kullanılabilir.






































Bu mantarları yakın zamanda bir çorba tarifinde kullandım, bunu Çarşamba günü sizinle paylaşacağım. Mantarlar çorbaya harika bir lezzet kattı. Tarif için bizi izlemeye devam edin! 

Bu arada, bu mantarlar dana sukiyaki veya tavuk ve sebzeli ramen'de taze mantar yerine harika olurdu.

wednesdaynightcafe.com

0 yorum:

Yorum Gönder